REVISTA SANT JOAN 2020

REVISTA SANT JOAN 2020

Entrats ja en la nova fase sembla que podrem celebrar la revetlla de Sant Joan, en privat, en grups reduïts, mantenint les normes de seguretat, en jardins, terrasses o patis. En restaurants que tinguin espais a l’aire lliure i en espais de lloguer per a grups familiars.

Celebrem Sant Joan, Sant Pere, les festes de barri, la Festa Major… celebrem-ho tot, amb responsabilitat i respecte, però celebrem-ho. Passem-ho bé! M’encanta aquesta expressió i trobo que és una fórmula que serveix per a tot a la vida. Si hem de passar per una situació extrema, sigui quina sigui: Passem-ho bé! I ara, necessitem passar per aquesta excepcionalitat, que a molts ens deixarà malmesos, cuidant-nos, oferint-nos somriures, ja que no podrem fer-nos abraçades, desitjant- nos el millor per a tots, divertint-nos per deixar, per una estona, el malestar que ens danya… passem-ho bé! Heu pensat en les moltíssimes vegades que durant aquests dies de confinament, un acudit que arriba per whatsapp, una pel·lícula a la tele, un llibre, una cançó… ens ha arrancat un somriure o una llàgrima. Realment ens ha proporcionat el moment per esbargir-nos de tot el que estàvem passant, ens ha permès seguir respirant. Us imagineu que hauria passat durant aquest tres mesos sense la possibilitat d’abastir-nos també de la distracció tan essencial. Gràcies als treballadors de la cultura i de l’ensenyament… que han seguit treballant perquè ens sentíssim abastits del que també és essencial: Cultura. La responsabilitat que han mostrat em sembla inqüestionable.

El dia més gran

Tot i que pren diferents manifestacions, el foc és l’element principal de la revetlla de Sant Joan, una festa que se celebra la nit del solstici d’estiu, la més curta de l’any, quan el Sol arriba al seu punt més alt. Aquesta és, doncs, una celebració en honor de l’astre més important del sistema solar que moltes cultures d’arreu del món festegen des de temps ancestrals. La seva estreta relació amb la natura fa que sigui una festa envoltada de creences i rituals que li han atorgat, popularment, la categoria de la nit més màgica de l’any. Així, es cullen herbes remeieres (màgiques) de la mateixa manera que els romans recol·lectaven la berbena; es balla al voltant del foc; es cremen mobles vells per simbolitzar l’inici d’una nova estació, o es fan banys de mitjanit al mar, un altre costum al qual, antigament, se li atribuïen poders curatius. I serveix tant per a trobar l’amor, la bellesa, la joventut o la sort… «Senyar-se de cara als primers raigs guarda les eres de formigues; rentar-se els ulls amb aigua de mar –les matinades de Sant Joan a Sant Pere– dona claredat i salut a la vista; collir carlines –flor solar–, els joves, i clavar-les a la porta de l’enamorada a fi d’obtenir el seu amor; fregar-se berrugues, grans i cremades amb la primera herba que hom troba. A la rosada de Sant Joan se li atribueix la virtut de rejovenir i embellir tot allò que toca. Rebolcar-se en l’herba humida de rosada porta salut i sort.» Com totes les creences és una qüestió de fe, però tant si és veritat com si no, seguim celebrant Sant Joan i de totes les maneres possibles. Sobretot menjant coca i bevent xampany sota la capa del cel il·luminat per la lluna tot esperant la matinada.

Pots descarregar-te la revista en PDF