PRESENTACIÓ DEL LLIBRE Ramon Torruella

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE Ramon Torruella

**** CADUCAT ****

DIVENDRES 13 DESEMBRE | 20:00 | CAN PASQUAL | ESPARREGUERA

La publicació, editada pel Setsetset, es presentarà públicament el 13 de desembre, dia de Santa Llúcia, a les vuit del vespre a Can Pasqual d’Esparreguera

La revista Setsetset ha publicat un llibre sobre la vida de Ramon Torruella i Satorra (1913-1968), un dels grans enigmes de l’Esparreguera del segle XX. Fins ara no existia cap publicació que exposés la vida del poeta que va escriure l’actual text de La Passió d’Esparreguera, que el 2020 farà seixanta anys que es va estrenar al Teatre de l’Ateneu. Torruella és un personatge amb llums i ombres, molt desconegut i de biografia incòmoda.

La revista Setsetset, com a mitjà de comunicació independent de la vila d’Esparreguera, vol inferir també en la investigació local i ha volgut tirar endavant la proposta de l’historiador i dramaturg Gerard Bidegain i Figue- rola (1990), col·laborador del mitjà, per tal de rescatar de l’oblit un dels personatges vitals per comprendre la societat i cultura de l’Esparreguera del segle passat. «Esparreguera i La Passió es mereixen conèixer l’autor del text actual de l’espectacle. Amb Torruella es corria el risc de caure en l’oblit, ja que hi ha poca documentació sobre la seva persona, i la gent que el va conèixer va desapareixent», assegura Bidegain. «La seva vida va ser realment complicada, molt complexa d’explicar i, alhora, molt obviada per tothom.», apunta l’autor.

«Ramon Torruella Satorra, poeta de la Passió d’Esparreguera» s’ha elaborat gràcies a un treball de documentació històrica i a nombroses col·laboracions de familiars, amics i coneguts de Torruella; la publicació aportarà informa- ció inèdita de la seva vida i obra. Aquest llibre no seria realitat sense el suport del Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya i de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC), que han recolzat aquest projecte del Setsetset.

L’acte de presentació l’obrirà la intervenció de Francesc Fàbregas, president de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC), en presència de l’autor de l’estudi, Gerard Bidegain. També hi participaran col·laboradors de La Passió, que faran una lectura dramatitzada de fragments del llibre, dirigida pel mateix Bidegain. Hi intervindran la violinista Alba Hinojosa, la flautista Anna Sánchez i Anna Niebla al piano; les actrius Uxia Campo, Maria González i Laia Gotsens i els actors Miquel Santiveri, Jaume Navarro Tovar i Jordi Monné.

Org. SETSETSET