les verdures de l’hort al plat

les verdures de l’hort al plat

Convençuda com estic que comprar de proximitat és un gran avantatja, veig que resulta bo, barat (si contemplem tot el que estalviem al planeta de patiment per l’emissió de gasos amb els transports i cultius massius) i bonic. No hi ha res més saborós que un plat amb colors naturals i que desprenen aromes exquisits –a què ja està salivant?, i sense gaire elaboració. Si no, mireu aquest plat de verduretes escaldades o escalivades. Sempre tendeixo a comprar les verdures del temps, i si puc, directament al pagès. Compro verdures i fruites a Cal Garrigosa, del Rabato, també he trobat un pagès de Martorell (La cistella de Cal Mas) que ho porta a casa o al Rebost del Montserratí, i el producte és bo. Compro al pagès del carrer gran, té unes faves incommensurables i ja espero el carabassons i les albergínies. A la pagesa de davant de casa que té un hort al pati, un altre al torrent i terres a Pierola, d’on porten llimones, peres, pomes, bolets, raïms, cireres –ja les espero–, cada cosa al seu temps. Compro també als pagesos del carrer Feliu Munné, sobretot a l’estiu, pels préssecs de vinya, boníssims. A la pagesa de Cordelles, li compro els tomàquets que com aquests no en trobareu enlloc, un tomàquet carnós, vermell, aromàtic d’aquells que, amb un raig d’oli i una mica de sal, en menjaries un plat. El tomàquet d’aquella zona és meravellós, jo crec que és per l’aigua i perquè només li toca el sol al matí. Haurien d’aconseguir una DO específica. Però estic segura que tothom té davant de casa o ben a prop algun pagès que, de tant en tant, ven al portal els productes del seu hort com si fossin petits tresors. Vinga, anem a la recepta.

Verdures fresques acabades de collir escalivades acompanyant, en aquest cas, un tall de filet fet al wok.
  • Ingredients
  • patates
  • bròcoli
  • pastanagues
  • alls tendres
  • ceba tendra
  • un tall de filet de vedella per a dues persones
  • un raig de conyac
  • sal oli i pebre, romaní o farigola.

Cap truc, cap secret, tot molt natural. Netejarem les pastanagues, tallarem els cabdells de bròcoli i netejarem bé les patates. Els alls tendres i la ceba tendra, els rentarem i els hi traurem si tenen alguna fulla lletja i una mica els cabells. Netejarem de pells i nervis si n’hi ha, que no en solen portar, el tall de filet d’un parell de dits i el tallarem en el sentit de la carn per fer uns trossos fàcils de menjar d’una vegada, els amanirem amb una mica d’oli d’oliva i romaní o farigola. Un cop ho tinguem tot a punt, posarem el bròcoli en aigua bullent amb una culleradeta de sal i el courem durant 4 minuts. El traurem de seguida de l’aigua i el refredarem, perquè no perdi el color. En una Lékué posarem les patates i les pastanagues i les courem al microones durant 8 minuts. Una vegada cuites les deixem refredar i mentrestant, en el mateix Lékué, escalivem també els alls i les cebes, que en 3 o 4 minuts en tenen prou. Ho posarem al plat de la manera que més us agradin. Posarem al damunt una mica de sal, pebre i un bon raig d’oli. Escalfarem el wok i abocarem de cop els trossos de filet tot remenant-los un parell o tres de voltes i li posarem un raig de conyac, així que evapori ho abocarem en un recipient per servir. Deliciós!, i si voleu ho podeu acompanyar tot d’una salsa que us agradi, romesco, maionesa, mostassa, una salsa a base de formatge blau… el que vulgueu. Per mi està bé amb un raig d’oli. Per cert, m’havien quedat uns cigrons, que havia cuit el dia abans, i també els hi vaig posar.