Itsasoa urdina da (el mar és blau)

Itsasoa urdina da (el mar és blau)

FINS AL 27 DE JULIOL | ESTANC CARLETS | EL BRUC

 

Exposició de fotografies realitzades amb diversos tipus de càmera (analògica, digital i fins i tot de mòbil), positivades en cianotípia.

Totes les fotografies d’aquesta sèrie tenen en comú dos elements: Euskal Herria i el mar. L’autora ha volgut plasmar la gran diversitat de paisatges marins que ha visitat durant els seus múltiples viatges al País Basc, en concret a Donosti, Bilbo, Zarautz, Zumaia, Santurzi, Gaztelugatxe i Getxo.

 

THAIS BUFORN I GALAN – fotògrafa (Barcelona, 1974)

Actriu i traductora, es forma com a fotògrafa a Fuga (antic Centre de Fotografia Documental de Barcelona).

Actualment està interessada en la fotografia de viatges, de paisatge i de retrat, però sobretot en la fotografia analògica i les tècniques tradicionals com la cianotípia.

Les seves cianotípies han estat exposades a El Bruc, Barcelona, Sitges i Sant Pere de Ribes. Properament inaugurarà l’exposició “Correspondències”, al Museu de la Muntanya de Montserrat, conjuntament amb el pintor Carles Estrada.

 

QUÈ ÉS LA CIANOTÍPIA?

La Cianotípia és un procediment d’impressió de fotografies que dóna una impressió en color cian blu. Aquest procediment va ser popular en els cercles d’enginyers fins al segle XX. És un procediment que produeix còpies a gran escala d’un treball que en anglès es coneix com a “blueprints”. En el procés es fan servir dos productes químics: el citrat amònic de ferro (III) i el ferricianur de potassi. Es pot produir una imatge positiva exposant-la a una font de llum ultraviolada, com la llum solar, amb un negatiu. La llum ultraviolada redueix el ferro (III) a ferro (II). A això li segueix una complexa reacció del ferro (II) cap a ferrocianur. El resultat és un tint blau insoluble de ferrocianur fèrric que es coneix com a blau de Prússia.

 

Estanc del Bruc (Carlets)
C. Santa Teresa, sn
El Bruc